Logo
Извънучилищните дейности - доброволен избор в свободното време.


КАЛЕНДАРЕН ПЛАН

Назад към Календарен план

Дейност: Национален конкурс - изложба по приложно изкуство "Кукерландия"


С Т А Т У ТЗа провеждане на Национален конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“Във връзка с Международния маскараден фестивал „Кукерландия”, който се провежда ежегодно в град Ямбол, Общински детски комплекс-Ямбол организира национален конкурс - изложба по приложно изкуство „Кукерландия”.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да даде възможност на участниците за творческо пресъздаване и интерпретиране на задължителните елементи на кукерската маска в съответния регион, от който са участниците.

Традиционните кукерски игри са свързани със земеделския бит на народа ни и са изпълнени с действия, насочени към прогонване на злите сили и осигуряване на здраве на хората и плодородие на земята.

В Ямболския край, кукерските обичаи се изпълняват само от мъже в дните между Месни и Сирни заговезни или в понеделник след Сирни заговезни, известен като Кукеров ден. В основата на обреда е символичното заораване, засяване и прибиране на реколтата.

Кукерите в Ямболско са облечени най-често в традиционния за селището женски костюм. Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. Широко разпространени са маските, изработени от кожа /овча или козя/ или от вълнен плат, украсени с огледалца, пайети, мъниста, дантели, ширити, вълнени конци и др.В конкурса могат да участват всички деца и ученици от 6-18 години:

• І-ва група от 6 до 10 години;

• ІІ-ра група от 11 до 14 години;

• ІІІ-та група от 15 до 18 години.

Кукерските маски трябва да са традиционни за родния край на участниците.

Приемат се за участие обемни кукерски маски, не по-големи от 70 см. височина, изработени от картон, зебло, филц и други текстилни, природни и подръчни материали.Всяка творба трябва да съдържа следната информация:

- трите имена, клас и възраст, училище /ЦПЛР/ школа и др., име на ръководител, телефон за връзка и имейл.

Крайният срок за получаване на творбите е 10.02.2020 година на адрес:

гр. Ямбол, ул. „Търговска” № 27, Общински детски комплекс.

Жури от специалисти ще оцени творбите. Ще бъдат присъдени I, II, III награда за всяка възрастова група. Наградените творби ще бъдат експонирани в изложба.

Награждаването и откриването на изложбата ще бъде обявено допълнително.

За справки – телефони: 046/ 66-13-06 и 0877 661333 – Директор,

0877 661304 – А. Косинкова – ръководител на школа „Седмоцвет“.


Designed by ATKOM EOOD