Logo
Извънучилищните дейности - доброволен избор в свободното време.


КАЛЕНДАРЕН ПЛАН

Назад към Календарен план

Дейност: Национален конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“


С Т А Т У ТЗа провеждане на Национален конкурс – изложба

по приложно изкуство „Кукерландия“За поредна година Общински детски комплекс-Ямбол организира национален конкурс - изложба по приложно изкуство „Кукерландия”.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да даде възможност на участниците за творческо пресъздаване и интерпретиране на задължителните елементи на кукерската маска в съответния регион, от който са участниците.

Традиционните кукерски игри са свързани със земеделския бит на народа ни и са изпълнени с действия, насочени към прогонване на злите сили и осигуряване на здраве на хората и плодородие на земята.

В Ямболския край, кукерските обичаи се изпълняват само от мъже в дните между Месни и Сирни заговезни или в понеделник след Сирни заговезни, известен като Кукеров ден. В основата на обреда е символичното заораване, засяване и прибиране на реколтата.

Кукерите в Ямболско са облечени най-често в традиционния за селището женски костюм. Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. Широко разпространени са маските, изработени от кожа /овча или козя/ или от вълнен плат, украсени с огледалца, пайети, мъниста, дантели, ширити, вълнени конци и др.В конкурса могат да участват всички деца и ученици от 6-18 години:

• І-ва група от 6 до 10 години;

• ІІ-ра група от 11 до 14 години;

• ІІІ-та група от 15 до 18 години.

Кукерските маски трябва да са традиционни за родния край на участниците.

Приемат се за участие обемни кукерски маски, не по-големи от 70 см. височина, изработени от картон, зебло, филц и други текстилни, природни и подръчни материали.Всяка творба трябва да съдържа следната информация:

- трите имена, клас и възраст, училище /ЦПЛР/ школа и др., име на ръководител, телефон за връзка и имейл.

Крайният срок за получаване на творбите е 10.03.2021 година на адрес:

гр. Ямбол, ул. „Търговска” № 27, Общински детски комплекс.

Жури от специалисти ще оцени творбите. Ще бъдат присъдени I, II, III награда за всяка възрастова група. Наградените участници ще бъдат уведомени допълнително.

При изразено желание от страна на участниците /с Декларация-съгласие, която можете да изтеглите от раздел Документ на началната страница/, изработената от тях маска ще участва в търг с благотворителна цел. Събраните средства ще послужат за закупуване на хранителни продукти за най-нуждаещите се възрастни хора.

Търгът ще се осъществи с помощта на Превантивно-информационен център към Общински съвет по наркотични вещества при Община Ямбол.

За повече информация, следете фейсбук страницата на Общински детски комплекс – Ямбол и Превантивно-информационен център – Ямбол.

За справки – телефони: 046/ 66-13-06 и 0877 661333 – Директор,

0877 661304 – А. Косинкова – ръководител на школа „Седмоцвет“.


Designed by ATKOM EOOD