ЗА НАС
Извънучилищните дейности - доброволен избор в свободното време.
ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС – ЯМБОЛ

„НИE СМЕ ДЕЦАТА, НИЕ СМЕ СВЕТЪТ” – това е мотото, което обединява всяка учебна година над 700 участника в клубовете, съставите и школите на Общински детски комплекс – Ямбол.

Като най-големият център в областта ни за занимания на деца и младежи през свободното им време, той е призван ежегодно да открива нови дейности, да организира забавления, да представя празнично развлекателни програми. Че кой би стъпил отново в клубовете и школите, ако ги няма предизвикателството, интересът, ако ги няма доверието и положителните емоции в общуването ученици – ръководител, ако я няма възможността за творческо удовлетворение по време на изява.

Периодичното отчитане динамиката на детските желания и своевременното им удовлетворяване е една от приоритетните задачи на звеното. Децата оценяват факта, че в занятията си по клубове работят върху своето усъвършенстване, придобиват нови умения, намират нови приятели, получават начална подготовка в бъдеща професионална реализация, творят. Творят с години, за да се стигне до утвърждаване и оценяване на възможностите и таланта им.

„Децата на Ямбол заедно”,„Сцена на мечтите”, „Да запазим децата на пътя”, „Ние сме децата, ние сме светът!”, „Не на насилието и агресията” са само част от инициативите на деца и ръководители за защита на детските интереси и права. Ежегодно се провеждат редица спортни състезания: щафета „Освобождение”, щафета „Ямбол”, Общински турнир 3х3 баскетбол, по безопасност на движението, по приложно колоездене ...

В клубовете и дейностите, едно до друго са деца от различни етноси в града ни, деца, лишени от родителски грижи и деца с увреждания – всички те са участници и гости в празнични детски програми.

За децата и младите хора на Ямбол се прави възможно най-доброто, защото, за да съществуват дейности през свободното им време са необходими разбиране и добра воля за разрешаване на детските проблеми. А Общински детски комплекс – Ямбол е едно от запазените през годините звена, където детските проблеми не са преставали да се обсъждат и решават.

Децата от града имат възможност да избират между следните клубни форми:

СТУДИО ЗА МОДЕРНИ ТАНЦИ „КАЛА”

"Танцувай в ритъма на сърцето си и ще се почувстваш щастлив, както никога преди. Няма значение дали ти харесва джаз или джайв, хип-хоп или рокендрол. Важното е, че сърцето ти обича да танцува!" Това е мотото на студиото за модерни танци. Тук деца от 6 до 18 години изучават различни стилове и техники на танцуване, актуални за съвремието.

Сюжетни, мажоретни или съвременни, след системно трениране, те ги овладяват и интерпретират на сцената. За най-малките, това са първите крачки към музиката, движението и танца. Децата създават и развиват двигателната и танцова култура по близък до тях начин, водени от своя ръководител. За големите – модерните танци са най-добрия начин да бъдат в крак с танцовата мода и да се чувстват винаги уверени докато танцуват.

Красота, труд и енергия! Три думи, които в най-пълна степен разкриват света на "Кала".

„Кала“ е традиция. Феерия от динамика и образност, претворена от един художествен ръководител и много, много ентусиазирани деца.

Добре дошли в художествения свят на "Кала"!

Ръководител: Таня Николова
СТУДИО ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ

В студиото се приемат момичета и момчета от 7 до 11 годишна възраст. Заниманията с фолклорни танци целят да запознаят децата с българските национални традиции, палитрата от движения и ритми на нашия фолклор.

Обучителната програма по народни танци е насочена към придобиване на двигателна, танцово-музикална и естетическа култура, усъвършенстване и обогатяване на танцовите възможности на изпълнителите.

По време на обучението си, децата имат възможност да покажат своите умения в областта на народния танц на концерти, празници, конкурси...

Ръководител: Надежда Колева
ШКОЛА „СЕДМОЦВЕТ“ - ПРИЛОЖНО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Школа „Седмоцвет“ предлага часове по приложно и изобразително изкуство. По един изключително интересен и подходящ начин се работи за развитие на въображението и сръчността на децата. Включени са участници от 6 до 18 години с интерес към усвояване на различни изобразителни и приложни техники. Децата получават знания за композиция, цвят, видове материали, добиват усет, практически опит, експериментират и се запознават с различни изобразителни техники-апликация, моделиране, мозайки от естествени материали, текстилно декоративни пана, рисунка върху текстил, модни скици. Овладяват почти всички техники в живописта, както и графични техники.

Малките художници имат спечелени много награди от участията си в общински, областни, национални и международни конкурси: Национален конкурс „Казанлъшка роза” – гр. Казанлък; Национален конкурс „Златна есен - плодовете на есента" - гр. Севлиево; Международно ученическо изложение - преглед „Дарове на земята, водата и въздуха" - гр. Добрич…

Ръководител: Ангелина Косинкова
КЛУБ ПО МОДЕН ДИЗАЙН

Дейностите на клуба дават възможност на участниците да развият въображението си, да осъществят собствени идеи и създадат облекла и модни аксесоари по свой вкус. Целта на клуба е учениците да изградят собствен усет към модата, да съчетават цветове, шарки и аксесоари. Ще се научат да работят с шивашки материали. Целта е учениците да се мотивират и да се развие сръчността, творческото мислене, естетическо чувство към стилното, практичното и красивото.

Ръководител: Ангелина Косинкова
ШКОЛА ПО ПИАНО

Школата по пиано към Общински детски комплекс-Ямбол, дава възможност на децата да се докоснат до магията на инструменталната музика. Тук ученици от различни възрасти /от 6 до 18 години/ получават както теоретични знания, свързани с нотната грамотност, така и практически умения за свирене на пиано. Независимо дали децата са начинаещи или напреднали, индивидуалната работа с всяка от тях води до качествени резултати.

Контактът с музиката обогатява емоционално подрастващите момчета и момичета и спомага за изграждането им като творчески личности.

Ръководител: Виолета Величкова
ШКОЛА ПО КИТАРА

В школата се изучава класическа китара. Заниманията са индивидуални.

Методически, програмата е съобразена с възрастта на участниците. Включени са: основни понятия, гами, акорди, арпежи и упражнения за свирене с перо и пръсти.

Напредналите музиканти изучават и свирят джаз пиеси и съвременни български и чужди песни. Така се подготвят за бъдещите си участия във вокално-инструментални групи, състави или дуети.

Ръководител: Стойко Димитров
ШКОЛА ПО ЦИГУЛКА

Школата по цигулка създава у децата любов и интерес към музиката и инструмента, обогатява музикалната им култура. Учениците усвояват правилна постановка, звукоизвличане, развиват чувството си за ритъм и се учат да свирят.

Ръководител: Стоянка Стефанова
ВОКАЛНО СТУДИО „УСМИВКИ“

Вокалното студио съществува с формации в две възрастови групи и е още една полезна и приятна възможност за свободното време на учениците. Всяко дете реагира емоционално на музиката, а най-достъпната форма е песента. Репертоарът на вокалното студио е разнообразен и интересен. В него са включени както групови, така и индивидуални изпълнения. Младите певци имат широко поле за изява – участията им пред публика са често явление.

Ръководител: Виолета Величкова
ФОЛКЛОРНА ПЕВЧЕСКА ГРУПА „ЗОРНИЦА”

В групата участват деца на възраст от 6 до 14 години с интерес към българския песенен фолклор. Заниманията спомагат за развиване на музикалните способности на учениците и възпитаване на умения за художествено-автентично изпълнение на народно пеене.

За подобряване на сценичното поведение на хористите спомагат участията им в общински празници и национални конкурси. Групата ежегодно участва в Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” – гр. Болярово и има призови класирания в Детския фестивал „Родило се, преродило” – гр. Ямбол.

Ръководител: Нанка Колева
СТУДИО ЗА ПОП ПЕЕНЕ

Школата открива нови таланти, дава им творчески тласък за изява по пътя към професионалното изкуство. Участниците са ученици с изявени гласови данни от всички възрасти.

В индивидуални занимания децата се запознават с основните певчески навици и овладяват певческите техники.

Малките изпълнители на естрадна и популярна музика активно участват в културния живот на града ни, отлично се представят в общински и национални конкурси.

Ръководител: Паулина Чорбаджийска
КУКЛЕН ТЕАТЪР „СВЕТУЛКА”

Куклен театър „Светулка” е създаден през 1978 година по идея на актьора Кирил Караманов, който повече от 25 години е негов ръководител. През школата на „Светулка” са преминали над 150 деца, осъществени са над 20 постановки, много миниатюри, изиграни са над 500 представления. Негови възпитаници играят в театри в страната и в чужбина. Театърът е гостувал в Полша, Германия и Турция. Награждаван е с почетен знак „Златен герб” на Ямбол за успехите и заслугите му в личностното и професионално обогатяване на младото поколение и за утвърждаване на детското куклено изкуство в града и страната. Носител е на дипломи и отличия на Министерството на образованието и науката. Участниците в театъра са деца от 11 до 17 години. Някои продължават да се занимават професионално с театрално изкуство в държавни и частни театри.

Ръководител: Ангел Попов
Школи по английски език

Ако обичате английския език, ако желаете да се впуснете в едно ново приключение, ако сте природно любопитни и искате да общувате свободно с всички, станете част от нашите езикови школи.

Ръководители: Елица Главчева, Веселина Митрева
Клуб по информационни технологии

В спокойна обстановка, според интересите и потребностите им в клуба се обучават ученици от ІІІ до Х клас.

За най–малките, клубът разполага със забавни, обучаващи игри, с помощта на които се учат как да управляват частите на компютъра – мишка и клавиатура, и да работят с менюта. Занимават се с графични компютърни програми.

Начинаещите изучават частите на компютърната система; опознават програмни продукти за обработка на различен тип информация и ги използват при изпълнение на достъпни учебни задачи.

Напредналите обогатяват знанията и усъвършенстват компютърните си умения.

Всички участници в групите имат достъп до интернет пространството, познават рисковете от сърфирането и комуникациите в мрежата.

Ежегодно клубът е организатор на общински състезания по информационни състезания, за ученици от V до ХІІ клас.

Ръководител: Катя Стоянова
КЛУБ ПО МАТЕМАТИКА

Чрез заниманията в клуба, учениците повишават общата си математическа култура, подобряват логическото мислене и уменията си при решаване на трудни математически задачи. Усвояват различни методи при решаване на определени стандартни случаи. Подготвят се и участват в национални и международни математически състезания. Участниците са основно ученици от ямболската Математическа гимназия.

Ръководител: Катя Стоянова
Клуб „Детективите: По следите на...“

За всички ученици с изследователски дух от 5 и 6 клас, които обичат историческите загадки и са готови да тръгнат по следите и да разрешат всеки заплетен случай.

Виртуални пътешествия, проучвания, филми и още много забавни моменти в света на историята.

Ръководител: Нина Нейчева
Клуб „Джуниър Мастър Шеф“

Клуб за любителите на пътешествията сред аромати, цветове и вкусове. Подходящ за всички ученици от 6 и 7 клас, които обичат да творят и да се забавляват с приготвянето на кулинарни изненади в професионално обзаведените кухни на ПГХТТ – Ямбол.

Ръководители: Диана Николова, Даниела Димова
КЛУБ ПО БАСКЕТБОЛ

В клуба спортуват основно момчета от 7 до 16 годишна възраст.

Заниманията със спорт осигуряват условия за правилно развитие на детския организъм, укрепване на здравето и закаляване, изграждане на широки двигателни навици и разнообразни физически качества.

Баскетболистите имат престижни класирания от участията си в Зонови и Държавни първенства на извънучилищните звена.

След като излязат от клуба момчетата продължават спортните си участия в професионалните клубове в Ямбол и други градове в страната.

Треньор: Валери Бъчваров
КЛУБ ПО ФУТБОЛ

Заниманията спомагат за възпитанието на децата на любов към футбола и спорта като цяло. Мотивират ги за физическа активност. Тренировките развиват у децата морално-волеви и физически качества като отговорност, воля, издръжливост, гъвкавост, бързина и сила. Подпомагат пълноценното и хармонично развитие на детския организъм.

Ръководител: Емил Иванов
КЛУБ ПО ШАХМАТ

В школата тренират момичета и момчета от 8 до 14 годишна възраст.

Обучението обхваща усвояване на начални знания и спортно-технически умения за шахматната игра. Изучаване партиите на класиците на шахматната игра и типовите шахматни комбинации. Участие в състезания и анализ на играните партии.

Изучаването на шахмата развива интелектуалния потенциал на подрастващите, увеличава мисловния капацитет и логическата мисъл, развива способностите: внимание, памет, концентрация и анализ.

Ръководител: Росен Шивачев
КЛУБ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО И ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ

В програмата на клуба по безопасност на движението е застъпено обучението по правилата за движение по пътищата, майсторско управление на велосипеда, умения за безопасно поведение на пътя.

Обучението се извършва в Кабинет по безопасност, който се намира на Детската велоплощадка. Тя е оборудвана с действаща светофарна уредба и представлява малко автоградче. Тук се провеждат и общинските състезания по приложно колоездене. Участниците са ученици от начална училищна степен.

Ежегодно отборът по приложно колоездене участва в състезания, демонстрации, велопоходи…

Ръководител: Веселина Борисова
УЧЕБНИТЕ ЗАЛИ И КАБИНЕТИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ !
Designed by ATKOM EOOD